Szpinakowy bezglutenowy torcik

Kochani, ciasta z warzywami, to jest temat dla mnie trudny do przejścia. 🙈 Zanim mój partner przekonał mnie do zjedzenia szpinakowego biszkoptu musiał się nieźle natrudzić, nie wiem dlaczego mam taką nieuzasadnioną awersję do tego typu ciast. 😂🙊 Po prostu mój mózg chyba nie wierzy, że ciasto z warzywem może być smaczne, a jak już się wielokrotnie przekonałam jest bardzo często przepyszne!😋

Wiele osób już zna ciasto leśny mech. Jest ono już nawet trochę oklepane, niemniej nie można rezygnować ze szpinakowego ciasta!💚 Jest zdrowe, szczególnie, gdy cukier zastąpimy np. ksylitolem 😊 Dlatego postawiłam na stworzenie torciku na bazie szpinakowego biszkoptu i muszę Wam powiedzieć, że był to sztos! Sam biszkopt mogłabym jeść kilogramami bez dodatków, bo jest wilgotny i odpowiednio słodki. Na samo wspomnienie, mam ochotę upiec go jeszcze raz! 😁

Ciasto super się sprawdzi na imprezę pełną dzieci! 👶👼 Serio! O dziwo, większość z nich póki nie wie, że ciasto ma w sobie szpinak, wcina, aż się uszy trzęsą! Jedyną modyfikację jaką bym wprowadziła w przypadku dzieci to zamiana porzeczkowego dżemu na truskawkowy, który z niewiadomych mi względów dzieci uwielbiają 😊

Ciasto jest proste w przygotowaniu i można je zrobić praktycznie zawsze, wystarczy mieć w zamrażarce szpinak 🙂 Tak, ja używam tego mrożonego, bo jest mi po prostu wygodniej, a ciasto jest dodatkowo mokre 🙂

Zatem przeszukujemy otchłań zamrażarki i do dzieła ! 💪

Proporcje są przewidziane na formę o średnicy 16 cm, i przekrojenie na 3 cienkie (centrymetrowe) placki. Jeżeli chcemy uzyskać więcej ciasta wystarczy zrobić podwójną lub potrójną porcję odpowiednio wydłużając czas pieczenia 🙂

Składniki:

  • 185 g mrożonego szpinaku w kostkach,
  • 80 g mąki ryżowej,
  • 80 g mąki owsianej,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa do przekładania i dekoracji:

  • 200 ml śmietanki min. 33%,
  • 155 g serka śmietankowego do smarowania,
  • 145 g serka mascarpone,
  • 30 g cukru pudru.

Nasączenie: sok z cytryny i łyżka cukru pudru.

Do przełożenia dżem porzeczkowy, świeże porzeczki oraz 10 g wiórków z czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. W jednej misce ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości, dalej ubijając dodajemy maślankę i olej. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki. Dodajemy mokre składniki do suchych. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem (dno formy, ścianki pozostają suche, niczym nie smarujemy). Pieczemy w 150 stopniach ok. 60 minut (do suchego patyczka) na programie termoobieg.

Ciasto wyjmujemy i studzimy, dopiero dobrze ostudzone ciasto przekrajamy na 3 placki.

W misce ubijamy wszystkie składniki na masę. Masa powinna być zwarta, nie lejąca.

Przełożenie: placek – nasączenie – masa – dżem porzeczkowy – placek – nasączenie – masa – starta czekolada – porzeczki – placek.

Dekoracja pozostałą masą oraz owocami.

Smacznego!

Inspiracja od instagramowicza @lekkibrzusio oraz @droetker

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star