Karpatka bezglutenowa

Przy niedzieli czas na tradycję. 😊 Bezglutenowa karpatka już gościła na moim poprzednim blogu, teraz czas na powtórkę 😁 Poniżej znajdziecie przepis idealny na ciasto karpatkowe bez glutenu 😊

Składniki

  • 140g margaryny,
  • 250ml wody,
  • 180g mąki ryżowej,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek.

Przykładowy krem

  • Ugotowany słodzony budyń ucieramy z masłem oraz wanilią do uzyskania gładkiej masy. Masła dodajemy w zależności od upodobań. Ja nie przepadam za maślanymi masami, więc dodaję go tyle o ile, aby masa była bardziej kremowa.

Wykonanie ciasta

Margarynę należy zagotować wraz z wodą i solą, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia intensywnie mieszając. Masę (wychodzą bardzo gęste kluski) pozostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając mikserem. Otrzymaną jednolitą masę rozsmarowujemy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika. Ciasto pieczemy 10 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku (góra-dół), a następnie ok. 15 minut w 190 stopniach. Do ciasta robimy ulubiony krem. Gdy ciasto wystygnie dzielimy na pół, na jednej połowie rozsmarowujemy krem i przykrywamy drugą połową ciasta, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star