Bezglutenowe bananowe muffiny

Kochani, jak się dostanie prezent to trzeba z niego skorzystać, szczególnie, gdy jest to książka z przepisami m.in. na różnorodne muffiny 😂🙈 Na całe nieszczęście mojego nadmiernego tłuszczyku miałam w domu wszystkie składniki do niejednych muffinek z tej książki 😂🙈 Pomyślałam, no nie, ostatnio mój cukier był zbyt wysoki a waga zdaje się popsuła, więc pomyślałam, że nie mogę niczego piec! 😂 No, ale z drugiej strony te całe #fitblogerki jedzą te słodkości i jakieś wypieki, zatem przejrzałam jeszcze raz lodówkę. Znalazłam banany, pomyślałam sobie, że to super zdrowy składnik, w końcu mają dużo potasu 💪 No, okej wiem, że mają wysoki indeks glikemiczny, ale są zdrowsze od cukru 🙈 Dobra, dobra, już nie musicie się śmiać z mojego toku myślenia, wiem, że większość skrytych słodyczożerców ma taki tok myślenia 😂 Dobra, w pędzie za analizą ograniczenia cukru, pomyślałam, żeby zwykły cukier zastąpić syropem z agawy, dlatego poproszę fanfary 🎉🎉🎉 Udało się! Drugie całkiem zdrowe posunięcie 😂 Przyszedł czas na mąkę. Zwykle używam ryżowej, zatem owsiana tym razem to full błonnika i dużo składników odżywczych, a nie pustych kalorii 💪 Zatem 10 punktów w pomysłowości dla Gryffindoru 🧙 Masło zastąpiłam olejem. Jajka są zdrowe same w sobie. No jedynym punktem, którego nie mogłam specjalnie pominąć to mascarpone do rozetek 😞 Ale i na to znalazłam sposób! Masło z orzeszków arachidowych 🥜🥜🥜 Zatem dałam więcej masła orzechowego 100% niż mascarpone, oczywiście bez żadnego dodatku cukru i dzięki temu bardzo odchudziłam moje muffiny 👍

🥰🥰🥰

Jak dotarliście aż tu, to znak, że macie ochotę na coś słodkiego tak samo jak ja 😂 Zatem wszyscy grubi i chudzi słodyczoholicy do dzieła, bo najbardziej puszyste muffiny jakie udało mi się dotychczas wyczarować!🙊🥰🧙

Składniki na muffiny:

  • 150 g mąki owsianej,
  • 2 jajka,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 120 g oleju.

Składniki na opcjonalną dekorację:

  • 100g mascarpone,
  • 130g masła orzechowego 100%
  • garść prażonych pestek dyni.

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy jajka, gdy pojawi się piana dodajemy syrop z agawy i ubijamy dalej. W drugiej misce blendujemy banany na gładką masę, dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, delikatnie łączymy. Do miski z bananami dodajemy ubite jajka z syropem i mieszamy, pod koniec, gdy masa będzie w miarę jednolita dodajemy olej. Muffiny rozlewamy do 12 papilotek ułożonych w formie. Pieczemy na programie termoobieg w 130 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy gotowe muffiny z pieca, zostawiamy je w formie na 10 minut, poczym wyciągamy i studzimy. Na ostudzone muffiny wyciskamy rozetki z serka mascarpone wymieszanego z masłem orzechowym. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. I gotowe! 🧁🧁🧁

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star