Rosół z kaczki

Kochani! Przepis na rosół znajdziecie wszędzie. Najczęściej robiony jest oczywiście na kurczaku. 🐔 Czasami na kogucie 🐓 Czasami drób mieszany jest z wołowiną lub wieprzowiną. Są oczywiście też rosoły wegańskie na samych warzywach 🥕🥬🌶️ Ja najbardziej uwielbiam rosół z kaczki 🦆 z dużą ilością marchwi i pieprzu 🥕🥕🥕 Zupa jest bardzo rozgrzewająca i zdrowa, pomogła mi wykaraskać się z niejednej choroby 😊 Chciałabym Wam zdradzić kilka moich wskazówek co zrobic, aby rosół nie był mdły i nie smakował jak woda po wygotowanej szmacie 😂 Są to proste triki, które podłapałam od wielu osób i skponowałam swój własny przepis idealny 🥰 Kochani abyście mogli zacząć swoje eksperymentowanie z rosołami, bez tych wszystkich kucharków, magi i innych chemicznych polepszaczy(😱🤮!) podrzucam kilka porad:

  • rosół zawsze gotujemy w wielkim garnku, nawet jak nie zjecie go na raz, to można go zamrozić (oczywiście bez makaronu czy ryżu) i wykorzystać do zrobienia np. sosu do mięsa. Warto w tym wypadku pozostały rosół trochę odparować,
  • aby rosół był dłużej dobry, to należy wyciągnąć z zupy mięso i kości, które przyspieszają proces psucia się zupy,
  • na duży garnek (ok. 5 l) używamy zawsze przynajmniej dwóch opalonych cebul, jeżeli nie mamy kuchenki gazowej wystarczy zaopatrzyć się w opalarkę kuchenną 😁,
  • do gotującego się wywaru zawsze wrzucamy przynajmniej 10 listków laurowych, 2 łyżki pieprzu w ziarnach(!) oraz czubatą łyżkę ziela angielskiego, natomiast zupę solimy przed podaniem,
  • wody do garnka nalewamy tylko tyle aby przykryć wszystkie składniki zupy + 2 cm ponad,
  • im więcej marchwi w zupie tym będzie smaczniejsza,
  • aby zupa była rozgrzewająca dodajemy odrobinę świeżego chilli 🌶️
  • im więcej warzyw tym lepiej: por- najlepiej zielona część, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, marchew, cebula, mięso, porcja rosołowa lub korpus,
  • gotujemy min. godzinę na małym ogniu,
  • przed podaniem dobrze jest dodać świeżych liści pietruszki lub kolendry.

Tak przygotowanego rosołu nigdy nie barwię niczym na żółto, on sam nabiera takiego koloru od dużej ilości marchewki 🥕 Niemniej jak musicie mieć ŻÓŁTY rosół to dodajcie kurkumy 😁

Tak przygotowany rosół może być bazą do prawie wszystkich innych zup czy sosów. Po prostu odcedzamy wywar i dodajemy w zależności od zupy, którą chcemy uzyskać, różne pokrojone drobno warzywa i gotujemy do momentu, gdy będą miękkie. 😊

Oczywiście cytując klasyka można zawsze można zrobić pomidorową z rosołu z wczoraj 😁😂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star