Bezglutenowe pierogi z kaczką

mąka firmy Bezgluten

Przed nami Święta Bożego Narodzenia 🎄 W tym czasie wszyscy gorączkowo szukają nowych przepisów lub chociaż jakichś sprawdzonych receptur na tradycyjne dania. Przygotowanie tradycyjnych potraw na wigilijny stół stanowi problem dla osób na dietach wykluczających. Sama kilka lat temu przechodziłam święta w stresie, bo nie wiedziałam jak stworzyć tradycyjne dania w bezglutenowej wersji. Jak każdy przeżywałam chwile zwątpienia, gdy kolejne próby pierogów wychodziły kiepskie. Jednak dla początkujących w kuchni bezglutenowej lub dla tych co mają niespodziewanego bezglutenowego gościa polecam używanie mieszanek dedykowanych do danych potraw. Kochani początkujący, aby się nie zrazić i na dzień dobry i nie wydać wielu pieniedzy, odpuście sobie kombinacje z różnymi mąkami. 😊 W przypadku, gdy jest to jednorazowa sytuacja lub jesteście początkującymi bezglutenowymi kucharzami, kupowanie min. 3 rodzajów mąk na jednorazowe gotowanie mija się z celem 😉 Ja osobiście nie byłam zwolenniczką miksów, ale wiem, że czasami tylko dzięki nim można uzyskać efekt o jaki nam chodzi i tego się nie przeskoczy 😉 Po prostu brak glutenu w mąkach bezglutenowych trzeba czasami zastąpić czymś innym, często chemicznie tworzonym 😏 Ale no od tego się nie ucieknie 😉 Jeżeli wprawieni w boju nie korzystają z mieszanek to chwała im za to, ale należy też pochylić się nad tymi, którzy wprawy nie mają i od tego są gotowe mieszanki 😊

Składniki na ciasto (przepis z opakowania):

  • 250g mąki naleśnikowo-makaronowo-pierogowej mieszanki bezglutenowej firmy Bezgluten,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 ml letniej.

Składniki na farsz:

  • 200g pieczonej kaczki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 50 g roztopionego masła,
  • sól, pieprz, kolendra, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Farsz, wszystkie duże składniki przepuszczamy przez maszynkę, farsz łączymy z przyprawami i masłem. Na jeden pieróg nakładałam ok. 1 czubatej łyżeczki farszu.

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wychodzi całkiem elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na macie silikonowej, silikonowym wałkiem. Wycinamy kółka. Nakładamy farsz. Formujemy pieróg. Gotujemy w osolonej wodzie.

Moja opinia: Pierogi smakują całkiem nieźle, są lekko klejące i elastyczne. Bardzo dobrze smakują odsmażane 😊

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star