Bezglutenowe i bezmleczne rurki z kremem wege

Kochani! Jeszcze nie wyczyściliśmy lodówki ze świątecznych specjałów a już trzeba myśleć o tym co zjemy na zakończenie tego roku! 🎊🥳🎉Warto zapewnić różnorodność na naszym stole aby nowy rok przyjęty przy sutym stole, obdarzył Nas swoim dobrem ❤️
Tak może ku Waszemu zaskoczeniu tradycyjny przepis wyszedł spod rąk mojego ukochanego ❤️ W sumie to nie ma się co dziwić, bo w naszym domu, zazwyczaj tak jest, on tworzy kulinarne tradycyjne dania a ja wiecznie wymyślam 😂 Ale dzięki temu często tworzymy dania łączace kuchnię tradycyjną z nowoczesną 😊 Idąc z duchem czasu, ale pozostając we fryworze tradycji pociągnęliśmy smaki prywatek u naszych rodziców i ogarnęliśmy dla Was przepis😊 Jest on zarówno dla osób bezglutenowych jak i bezmlecznych 💚 Wiecie, dlaczego akurat to? Bo któż nie uwielbia rurek z kremem? 😋 Nie ważne jaki to krem! Ważne żeby był słodki otulony miękkim rożkiem z kruchego ciasta 😋 Czy wiedzieliście, że można takie rurki przygotować w wersji bezmlecznej, czyli wege? 💚 Dzięki temu zaspokoicie podniebienia waszych wymagających gości 😊 Na pewno wielu z Was przypadnie ten przepis do gustu😍

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej,
  • 125g margaryny+do wysmarowania foremek,
  • 125ml śmietany sojowej,
  • łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,

Wszystkie składniki oprócz śmietany zagniatamy na kruche ciasto, pod koniec dodajemy śmietanę i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odkładamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy foremki, każdą smarujemy margaryną. Po godzinie wyciągamy ciasto, cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie nawijamy na foremki. Tak przygotowane foremki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut i pieczemy w 200 stopniach na trybie góra-dół.

Krem w wersji bezmlecznej:

  • 100g kaszy jaglanej+ szklanka wody,
  • schłodzona puszka mleka kokosowego,
  • 150g cukru,
  • ekstrakt waniliowy.

Kaszę jaglaną należy opłukać i ugotować w szklance wody. Studzimy. Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwieramy i delikatnie oddzielamy wodę od twardej części. Kaszę blendujemy z wodą kokosową, cukrem i ekstraktem waniliowym. Stałą część mleka kokosowego ubij jak śmietanę, połącz ze zblendowaną kaszą. Jednolitą masą nadziewaj rurki. Odłóż najlepiej na 2 dni, oczywiście można jeść wcześniej, z tym że będą bardzo się kruszyć 😊 Efekt miękkiej rurki z kremem uzyskamy po ok. 2 dniach.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star